Skal du bestille et hotel i Belgien kan du her finde lidt fakta og informationer om landet.
Information om Belgien
Dette lille, tæt befolkede land har en 60 km lang kystlinie ud mod Nordsøen. Mod vest og syd grænser Belgien til Frankrig, i det sydøstlige hjørne til Luxembourg, mod øst til Tyskland og mod nord til Holland. Landets navn stammer fra Belgae, det galliske folkefærd, der beboede området, da de romerske hære ankom i det 1. årh. f. Kr. I mere end 2.000 år har regionen været domineret af en række fremmede magter, hvilket forklarer Belgiens sproglige forskelligheder. Fra 1700-tallet blev Belgien styret af Østrig, Frankrig og derefter af Holland. I 1830 erklærede Belgien sig uafhængigt og indsatte Leopold 1. som konge – en slægtning til den senere engelske dronning Victoria. I dag er landet et parlamentarisk demokrati med en monark som statsoverhoved.
Belgiens befolkning er delt i to hovedgrupper: Den største gruppe, flamlænderne, bor i den nordlige del af landet og taler flamsk, som er nært beslægtet med hollandsk, og mod syd er landet beboet af fransktalende valloner. Syd for byen Liége lever desuden en tysksproget befolkningsgruppe.
Hovedstaden, Bruxelles, der officielt er tosproget, er hovedkvarteret for såvel den Europæiske Union (EU) som North Atlantic Treaty Organization (NATO).
Inde i landet – bag strandbredden og sandklitterne – ligger en smal stribe inddæmmet, tørlagt marskland, skærmet af diger og gennemskåret af grøfter. Dette område afløses af et centralt frugtbart, lavtliggende landområde, der nord for Meuse-Sambre flodsystemet stiger til et lavt plateau. Syd for floderne ligger Belgiens højland. I dette forrevne, tyndt befolkede landskab findes flere bjergkæder, af hvilke den mest udstrakte er Ardennerne. På dette tæt skovklædte plateau af sandsten og lerskifer varierer landskabet mellem stærkt nederoderede bjergtinder og dybe kløfter og dale. I det sydlige område, hvor skovbrug er et vigtigt erhverv, er ege- og bøgetræer de mest fremherskende træsorter. Kulminerne, som engang var så vigtige for byen Charleroi, er nu i tilbagegang.
Belgiens landbrug er koncentreret omkring det frugtbare område i nord, hvor agerbrug er sekundært i forhold til kvægopdræt. Skønt ca. halvdelen af landområdet er ryddet til landbrug, bidrager dette ikke i væsentlig grad til økonomien. Sukkerroer, kartofler, hvede og byg hører til hovedafgrøderne, og dyreholdet består i stor udstrækning af svin og hornkvæg.
Belgien er et stærkt industrialiseret land, og størstedelen af befolkningen bor i byerne. Med undtagelse af kul er landet fattigt på naturlige ressourcer, og for at skaffe det nødvendige brændstof til industrien er landet stærkt afhængigt af importerede råstoffer. Næsten alle industrielle centre er koncentreret i det flamske område i den nordlige del af landet. Antwerpen, der har Europas tredjestørste havn og Belgiens mest folkerige by, er centrum for adskillige tunge industrier, der bl.a. omfatter olieraffinering, plastprodukter, petrokemi samt fremstilling af tunge maskiner. Tekstilproduktionen er specielt knyttet til byerne Gent og Brugge. Jern- og stålproduktion samt fremstilling af fødevarer og glas er andre vigtige industrier. Mange af de største industrielle centre er forbundet med et netværk af kanaler, ad hvilke godset transporteres på pramme. En af de mest berømte kanaler er Albert-kanalen, der forbinder Liège med Antwerpen.
Svær- og metalindustrien har ydet et væsentligt bidrag til Belgiens eksportindtægter, men på afgørende vis har den desuden haft en meget negativ indvirkning på miljøet. Floden Meuse, som er et betydeligt drikkevandsreservoir, er blevet alvorligt forurenet af industriaffald og gødningsstoffer. Den syreregn, der falder ned over Belgien og nabolandene, kan i stor udstrækning tilskrives den luftforurening, som den belgiske industri bærer ansvar for.
Fakta og tal
- Officielt navn België (flamsk), Belgique (fransk)R
- Regeringsform Konstitutionelt monarki, forbundsstat med tokammer-system
- Hovedstad Bruxelles
- Areal 30.510 km2
- Tidszone GMT + 1 time
- Indbyggertal 10.275.000
- Forventet indb. 2015 10.272.000
- Befolkningstæthed 336,8 pr.km2
- Gnsn. levealder 78,1
- Børnedødelighed (pr. 1.000) 4,6
- Officielle sprog Fransk, flamsk, tysk
- Analfabeter 2%
- Religioner Katolikker 75%, protestanter og andre 25%
- Etniske grupper Flamlændere 55%, valloner 33%, andre 12%
- Valuta Euro = 100 cent
- Økonomi Service 77%, industri 20%, landbrug 3%
- BNP. pr indb. U.S. Dollars 29.000
- Klima Tempereret, med milde, regnfulde vintre og kølige somre
- Højeste punkt Botrange 694 m