Regionen Campanien markerer starten på Syditalien eller il Mezzogiorno, som de syditalienske regioner samlet også betegnes som. Regionen er den mest kendte, hvilket sandsynligvis er på grund af hovedbyen Napolis berygtede ry på godt og ondt, og favorit destinationen for mange den ubeskrivelige smukke Amalfikysten. Men regionens tiltrækningskraft stopper ikke her, da den også huser den berømte antikke romerske by Pompeji, hvis historie hænger uløseligt sammen med vulkanen Vesuv. Regionen er også øernes region, da man her kan sejle til den meget omtalte ø Capri eller til en af de mindre kendte øer Ischia og Procida. Vælger man at tilbringe sin ferie i Campanien kan man med garanti opleve maleriske byer, bade i dybblåt hav fra idylliske strande, lade sig opsluge af historien og til fulde opleve den helt specielle varme sydlandske stemning, som får en til ønske, at ferien kunne vare bare et par dage mere.
Napoli
Napoli er hovedbyen i Campanien og er en by man sent vil glemme. Byen byder på et væld af interessante seværdigheder såsom museet Museo e Gallerie Palazzo Reale di Capodimonte, som viser kongelejligheder og samtidskunst og Napolis største plads Piazza del Plebiscito, hvor man kan besøge den imponerende kirke Basilica di San Francesco di Paolo og Palazzo Reale (Kongepaladset). Fra pladsen er der en smuk udsigt udover Napolibugten med vulkanen Vesuv, der med sin skønhed og storhed er med til at gøre opholdet i byen til især en speciel visuel oplevelse. Det som dog nok vil efterlade det største indtryk er en gåtur i Napolis ældste kvarter – Spaccanapoli-kvarteret. I dette kvarter ligger byens domkirke, og bybilledet præges af specialbutikker med blandt andet bøger og smykker. Her vil man se den klassiske tørresnor, som hænger tværs over gaden og indbyggerne som råber til hinanden fra et vindue til et andet. Man vil også blive vidne til det livlige og med nordiske øjne kaotiske gadeliv, som er en vigtig del af byens helt specielle puls. Indtrykkene i byen kan virke meget overvældende, men man skal ikke lade sig afskrække. Så længe man bruger sund fornuft, holder sig de kendte steder og holder øje med sine ting, vil et ophold i byen blive til et minde for livet. Amalfikysten Hvis man er så heldig at se La Costiera Amalfitana – fra luften ville beskrivelsen af den uden tvivl være perler på en snor. For byerne på kyststrækningen som betegnes som en af verdens smukkeste, er virkelig perler på en snor. Strækningen består af maleriske byer, som ligger placeret både ved den billedskønne kyst og i de knejsende bjerge bagved. Byerne har hver især deres særegne charme, det kan være en idyllisk badestrand, smukke kirker, kulturelle oplevelser eller hyggelige gader og pladser, hvor man kan sidde og lade sig betage af folkelivet. Nogle af de indtryk, som man uden tvivl vil tage med sig, efter et besøg på kysten er et væld af farveindtryk fra de smukke byer malet i utallige farver, til de gule citrontræer og det azurblå hav.
Sorrento
Med så meget at se på Amalfikysten, bliver byen Sorrento på Sorrentiner-halvøen ofte glemt. Dette er dog synd, da Sorrento og de omkringliggende byer byder på et væld af de samme oplevelser, som de mere kendte byer på Amalfikysten. Sorrento i sig selv er en hyggelig by og især byens gamle bydel, som med sine snørklede gader, hyggelige cafeer og folkeliv er med til at give en ægte sydlandsk stemning. Sorrento er ikke en badeby, da der ikke findes en ordentlig badestrand i selve byen. Fra byens park Villa Communale er der en smuk udsigt udover havet og halvøen. Når man en gang har været i Sorrento forstår man til fulde, hvorfor sangen ”Torna a Surriento” fra 1902, som lovpriser byen blev et stort hit og egentlig stadig er det den dag i dag. Øer, Pompeji, Herculaneum og Paestum Man kan fristes til at kalde Campanien for øernes region, da der her findes især tre underskønne af slagsen: Capri, Ischia og Procida. Capri er uden tvivl den mest omtalte og øen er da også uden tvivl en lille perle. Her kan man nyde udsigten fra øens højest billigende by Anacapri, opleve et væld af blå farver i Grotta Azzurra (Den Blå Grotte) og betragte den livlige havn Marina Grande med sine farverige huse. Selvom Capri er den mest omtalte bør man også have Ischia og Procida i tankerne. Ischia er den største af de tre øer og er især kendt for sine varme kilder, som efter sigende skulle have en helende effekt. Øen er mindre turistet end Capri og er derfor et godt alternativ. Procida er den mindste af de tre og er kun 3,5 km. lang på det længste sted, men tilbyder alligevel gode bademuligheder. Man kan sejle til alle tre øer fra Napoli men også fra nogle af byerne på Amalfikysten og Sorrento er det muligt at sejle til dem. To af de absolutte hovedattraktioner i Campanien er Pompeji og Herculaneum, som begge er antikke romerske byer, der blev dækket af aske under vulkanen Vesuvs berømte udbrud i 79 e.Kr. Pompeji er den mest berømte af de to og her er det muligt at få et godt indblik i det liv, som blev levet i byen inden vulkanudbruddet. Nogle af de ting man kan se er velbevarede gader, en velbevaret markedsplads Macellum og et yderst velbevaret teater Teatro Grande. I Herculaneum findes der ligeledes velbevarede bygninger men også en del vægmalerier og mosaikker. Er man interesseret i antikken skal man tage til byen Paestum. Byen er i forhold til de to foregående af græsk oprindelse og blev grundlagt i 600 f.Kr. Byen er en turistattraktion i dag på grund af tre fantastiske doriske templer – Neptuntemplet fra ca. 450 f.Kr. (som er det største og mest komplette), Hera-templet fra ca. 550 f.Kr. og Athene-templet – ofte refereret til som Ceres-templet fra omkring 500 f.Kr.
Mad og vin i Campanien
Når det kommer til mad er Campanien og i særdeleshed Napoli kendt for en meget elsket spise – pizzaen. Der er skrevet mange historier om pizzaen, og her kommer en om hvordan den klassiske Pizza Margherita efter sigende fik sit navn. Det skete en aften i Napoli i 1889, da den daværende konge Umberto 1. og hans kone dronning Margherita fik lyst til at smage den lokale specialitet, som ellers gik for at være en ”fattigmandsret”. Den berømte pizzabager Raffaele Esposito blev bedt om at bage og bringe tre pizzaer til de kongelige. Den ene af pizzaerne var med tomat, mozzarella og basilikum som det italienske nationalflags farver: rød, hvid og grøn, og denne havde endnu ikke noget navn. Det var den pizza, som faldt mest i dronningens smag, og det blev derfor besluttet at opkalde den efter hende. Pizza Margherita er i dag ikke napolitanernes foretrukne pizza, det er derimod Marinara, som er en pizza med tomat, hvidløg og basilikum, og altså dermed ingen ost. I det hele taget bliver hvidløg sammen med grøntsager såsom auberginer og zucchinier ofte brugt i det regionale køkken. Men selvom mozzarella ikke nødvendigvis spises på pizza, er det en meget yndet spise i regionen. Campanien er da også berømt for den meget lækre Mozzarella di Bufala (bøffelmælks mozzarella). Med sin fantastiske kyststrækning spises der naturligvis meget fisk og skaldyr i regionen og en af de mest berømte pastaretter er Spaghetti alle Vongole (kan i Napoli også kaldes for Vermicelli con le Vongole). Retten består af spaghetti med en bestemt slags muslinger, som hedder vongole, og kan enten serveres ”in rosso”, som er med tomat eller ”in bianco”, som er uden tomat. Vin er ikke noget som regionen er specielt berømt, selvom der produceres udmærkede dagligdags hvidvine på Capri og Ischia. Tidligere var Vesuvs sletter berømte når det kom til vin, men de er ikke blandt de bedste i Italien i dag.